Груб строеж

Груб строеж

Строителна фирма „Бобър 92“ извършва всички видове строително монтажни работи. Гарантираме за всеки един детайл извършен от нас от 5 до 10 години! Безупречно качество на разумни цени, от професионалисти!

Най-общо казано „груб строеж” означава строенето на основната конструкция на определена сграда. Построяването на сграда, независимо дали става въпрос за еднофамилна къща или административна сграда да речем, е сложен процес с много стъпки, който изисква приготовлението на многобройни документи и значително архитектурно планиране.

Основните етапи, през които трябва да премине един инвеститор в нова сграда са съставяне на проект, одобрение на проекта от съответните органи и възлагане на строежа на строителна фирма. Ние предлагаме широк спектър от строителни услуги по изграждането на всякакъв вид сгради. Имаме дългогодишен опит в грубия строеж, който ни позволява да предоставяме на клиентите си гарантирано качество в изпълнението на разнообразни по вид проекти.

Гарантирано качество на разумни цени. ДОГОВОР, който може да бъде нотариално заверен! Ако залагате на качествено извършена работа от професионалисти потърсете ни.

Много инвеститори често се интересуват от приблизителната цена на квадратен метър за изграждането на даден имот. Поради многото фактори определящи цената на строежа е невъзможно да им се даде удовлетворителен отговор. Едно от основните условия, които влияят на цената е моментното състояние на имотния пазар, тъй като цените на труда по един строеж се движат пропорционално с цените на имотите.

Друга причина да не може да се даде средна цена е, че тя варира спрямо вида сграда, вида парцел, климатични условия и транспортна достъпност на района, за който е планиран обекта. Освен на цената, тези фактори влияят и на времето, за което може да се изпълни проекта, което от своя страна допълнително променя цената. Ето защо всеки проект има строго индивидуална стойност.
Свържете се с нас, за да разгледаме вашия проект, да ви предоставим консултация и изгодна оферта за изпълнение.

Къща не се прави всеки ден, а един път в живота! Работим изцяло само с качествени материали със сертификати! Работим на териториата на София-област, Пловдив-област, Стара Загора-област и други градове по договаряне.

БОБЪР 92

Груб строеж

Преди всичко когато се заговори за груб строеж на сграда нека уточним какво се включва в него. Това са всички дейности и необходими материали и техника за изкопаването на основите, бетониране на основи, отливане на плоча кота нула, отливане на колони и греди по следващите плочи, зидария на външни и вътрешни стени, отливане и на стълбище(а), подпокривно пространство и покрив. Какво не включва грубия строеж: подравняване на терена, ограждане на терена, измазване, поставянето на каквато и да е хидро или топло излоция, електроинсталация или слаботокови инсталации, ВиК, дограма, отоплителна и вентилационна система, замазки и настилки. Сега вече когато се заговори за грубия строеж знаете какво се очаква да се напряви. Но, нека имате в предвид, че има още много второстепенни неща, за които трябва да се договорите със строителя за извършването на грубия строеж. Някои от тях са, кой ще се ангажира със закупуването и доставянето на материалите на нужните места, тяхната охрана, ще купувате ли ще наемате кофражните материали, други транспортни разходи, или разходи по преспиване на работниците ако обекта е отделечен, строителен надзор и контрол и някои други. И така следва най¬трудния въпрос. Колко ще ни срува грубия строеж? Цените които ще видите тук, а и не само тук са ориентировачни. Те могат да се определят точно след оглед и пресмятане на обекта по архитектурния и количествен план, подробни разговори за всяка една операция и дейснот. Колкото по¬точно изясните всичко това в договор със строителя, толкова по¬малко изненади може да очаквате от него. Също така не збравяйте много добре да се договори със строителя за етапите и начина на заплащане.

Не е рядка в практика в България, инвеститори или собственици на парцел, да вложат средства в строителство тип груб строеж и да оставят довършителните работи за по-късен етап. Днес в по-малките градове в България могат да се видят еднофамилни къщи или кооперации където е обитаем сами един етаж, довършен е покрива, друг етаж е напълно празен, без дори да има мазилка. В този смисъл според плановете на даден предприемач или собственик, напълни в реда на нещата е да поръча строителство груб строеж.
Реално терминът “груб строеж” се използва, за да означи построяването на архитектурната конструкция на дадена сграда. Архитектурна е ключова дума в този процес, защото строителството се извършва според направен проект от архитект, одобрен от съответните инстанции след като е спазена правно-нормативната процедура. В цялостната си рамка грубият строеж не е само построяването на конструкцията, но и всички допълнителни дейности свързани с обезопасяване на обекта, временните постройки и помещения, отводняване на изкопите и в детайли строежа на фундаментите, основните стени, шахти, комини и т.н.

Основателно е да се предположи, че тези които се интересуват от строителство груб строеж биха искали да знаят как се определят цените. Много е трудно да се отговори на такъв въпрос, без самата фирма, която предлага тази строителна услуга да се е запознала с идейния проект. Тоест, груб строеж на еднофамилна къща би струвало една цена за квадратен метър, а строителство на жилищна кооперация с гаражи и тавански помещения съвсем друга. Просто цената за груб строеж се определя от множество фактори, които се вземат под предвид при представянето на реалната оферта. Защото добрите строителни фирми, които си плащат данъците работят по-този начин: на светло, с прозрачно определяне на цената; ясно следване на всички стъпки в процеса и в крайна сметка в изграждането на грубия строеж.

Когато говорим за цена на строителство груб строеж, не можем да бъдем точни. Цената се определя на базата на много фактори заключени в конкретната ситуация. Но това, което е актуалното и което днес може да се направи е, че при контакт със строителната фирма – благодарение на това, че добрите строителни фирми са онлайн – можете да й изпратите проектните чертежи, скици и планове, количествени сметки и друга налична информация относно конструкцията. Така в един кратък срок, може да получите конкретна оферта и така ще получите възможност да си стиснете ръцете и да продължите по изпълнението на проекта.

Когато влезете в процес на преговори с фирмата, след предложената оферта, вие имате още много какво да договаряте. Въпроси относно срок на изпълнение, относно осигуряване на материали, относно оскъпяване по време на работа, трябва да се изчистят още в този период, за да може да сте сигурни, че пожеланото строителство груб строеж ще бъде изпълнено според вашите изисквания, намерения и очаквания.

Грубия строеж включва изкопни работи, кофражни бетонови и армировъчни работи и зидария. Ние работим с профeсионалисти във сферата на грубия строеж под ръководството на технически ръководители.

Грубия строеж това е основата на една сграда. В него се включват така наречените нулеви цикли-изкопно земно работи. Кофражни работи-направа на кофраж на колони, пояси кофраж на плоча, кофраж на основи. Бетонови и арматурни работи. Зидарии- зидарията може да е каммена, тухлена, с газобетонни блокове (Итонг).

БОБЪР 92 е фирма със специалисти в сферата на грубия строеж. Разполагаме с опитни кофражисти, арматуристи, бетонджии и зидари.

Ако грубия строеж е изпълнен качествено довършителните работи след това се изпълняват много по-лесно и бързо.

Груб строеж – същност и значение

Груб строеж наричаме основата или конструкцията на дадена сграда. В него най-общо се съдържат изкопът, както и останалите елементи, които са нужни, за да започне същинският строеж. От изключително голямо значение е всеки груб строеж да бъде извършен максимално качествено и ефективно. Това ще забърза и улесни доста последващите довършителни работи по съоръжението. По-надолу ще поговорим малко повече за етапите, които са част от стандартния груб строеж, както и за аспекта „груб строеж цена“. В допълнение, ще разберете защо услугите на БОБЪР 92 са най-добрата опция за вас, когато става въпрос за извършване на груб строеж.

Груб строеж – основните етапи, от които се състои

Три са основните етапи, от които се състои всеки груб строеж. Това са именно изкопните работи, кофражните, бетоновите и арматурните работи, както и зидарията. Ето какво трябва да знаете за споменатите етапи:

 • изкопни работи – няма как даден груб строеж да не започне с изкопните работи. Трябва да се направят внимателни разчети относно дълбочината и размера на самия изкоп. Разчети, които да бъдат съобразени с фактори като спецификата на релефа около строителната площадка, подземните води, съседните сгради и т.н. В рамките на тази дейност от цялостния груб строеж на сградата е важно да вземат участие висококвалифицирани и опитни специалисти в сферата, които са наясно с всички тънкости около строежа на дадена сграда и нейното взаимодействие с външните фактори.
 • кофражни, бетонови и арматурни работи – след правенето на изкопа, обикновено съответният груб строеж продължава с кофражни работи. В това число изработка на кофраж на колони, на плочи и на основи. Трябва прецизно да се определят количествата бетон, необходими за плочи, греди, стълбища, колони и т.н. Що се отнася до арматурата, тя бива предварително изготвяна от професионалисти в арматурен двор. На място се извършва единствено т.нар. „връзване“ на арматурата.
 • зидария – процесът по груб строеж завършва със зидарията. При нея отделните съставни елементи се нареждат един върху друг и в повечето случаи се свързват с хоросан. В зависимост от изискванията и предпочитанията на клиента, зидарията би могла да е няколко вида. Въпросната класификация се прави на база използваните материали, като се среща каменна зидария, тухлена зидария и такава с газобетонни блокове.

Информация за „груб строеж цена“

Продължаваме с полезна информация относно аспекта „груб строеж цена“. Истината е, че на пазара съществуват множество строителни фирми, които предоставят на своите клиенти разнообразни оферти за груб строеж, цената за които е доста различна. За да изберете най-изгодната за груб строеж цена, трябва да сте наясно, че тя се формира на базата на редица фактори. В това число е и местоположението на съответния парцел – със сигурност в планински район предлаганата ви за груб строеж цена ще бъде доста по-висока от същата за равнинен район с безпроблемен достъп. От значение е също самата структура на сградата и нейните особености, както и материалите, които ще се използват в отделните етапи на въпросния груб строеж.

Когато правите сравнение на различни оферти за груб строеж, цената и качеството са двата аспекта, межди които е най-добре да се търси оптималното съотношение. Прекалено ниска за груб строеж цена, която не отговаря на пазарните тенденции и конкурентната логика, е твърде вероятно да означава нискокачествено изпълнение, водещо до сериозни бъдещи последствия за вас. От друга страна, някои търговци повишават необосновано предлаганата за груб строеж цена на своите клиенти, ощетявайки ги по този начин във финансов аспект. Така че е важно да бъде търсен балансът, при който ще получите желаното за грубия строеж качество при възможно най-ниски разходи.

По-долу може да видите цените, които предлагаме за груб строеж или ни потърсете по телефон за безплатна, професионална консултация.

Груб строеж – доверете се на фирма БОБЪР 92!

Професионалисти с богат опит – екипът на БОБЪР 92 се състои от висококвалифицирани специалисти с богат опит в сферата на строителството. В това число дългогодишни кофражисти, арматуристи, бетонджии и зидари. Доверявайки се на нашата фирма, можете да бъдете сигурни, че ще ви бъдат предоставени услуги за груб строеж с оптимално качество, които гарантират здравината, устойчивостта и отличните характеристики на бъдещата ви сграда.

Първокласни материали – материалите, използвани за всеки един осъществяван от нас груб строеж, са най-добрите, които могат да се открият на пазара. Работим с водещи производители и вносители на строителни материали, които са доказали качеството и надеждността на своите продукти. Продукти, които носят желаните резултати при изграждане на сгради и конструкции, и същевременно запазват първоначалното си състояние за дълъг период от време.

Конкурентни цени – ние сме в състояние да ви предоставим най-конкурентните цени за груб строеж. Цени, които от една страна са съобразени с пазарните тенденции в страната и региона, а от друга – дават възможност да се извърши груб строеж с качеството и прецизността изисквана от клиента.

Гъвкавост и съобразяване с клиентските предпочитания – ние от БОБЪР 92 сме максимално коректни към клиента и се съобразяваме с всички негови изисквания и предпочитания по отношение на заявения груб строеж Плевен. Предварително ще направим необходимите консултации с вас, за да сме наясно как точно желаете да изглежда и какви характеристики трябва да притежава бъдещата ви сграда. След това ще изготвим проект за груб строеж, отговарящ на желанията ви и превръщащ в реалност идеите и плановете, с които сте дошли при нашия екип.

Въпроси и отговори

Какви са необходимите документи, за да може да се започне строеж на къща? И какви са документите, без които вие като фирма не бихте поели един обект?

Необходимите документи са:

 • Договор за проектиране с проектант, притежаващ пълна проектантска правоспособност.

Задание за проектиране:

 • Изходни данни и документи;
 • Изисквания към проектанта.

Инвестиционен проект:

 • Идеен проект;
 • Технически проект;
 • Работен проект – чертежи, по които работи строителят.

Части на проекта:

Архитектура и конструкции

 • архитектурна;
 • интериор и обзавеждане;
 • конструктивна.

Инсталации и мрежи на техническата инфраструктура

 • водоснабдяване и канализация;
 • електрическа инсталация;
 • топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация;
 • топлотехническа ефективност.

Устройство на прилежащия към строежа терен

 • Трасировъчен план и вертикална планировка;
 • Благоустрояване и паркоустрояване.
 • Технологична част
 • Проект за организация и изпълнение на строителството
 • Организация и безопасност на движението

Съществуват и части на проекта когато обектите са сложни или специфични.

 • Строително разрешение.
 • Технически паспорт на строежа – не се изисква за сгради от допълващо застрояване или временни такива.
 • Задължителна застраховка на участниците в строителството.
 • Всички нормативни актове по Наредба №3 от 2003г., изготвяни по време на строежа.

Откъде трябва да започнем и какъв е необходимият минимум за начало – фирмата изпълнител, материалите или документите?

От предишния въпрос се вижда пътят, по който трябва да премине собственикът инвеститор. Започва се с идейния проект и минавайки през всички фази на проектиране и одобряване, накрая след избор на изпълнител може да започне своя строеж. Времето, необходимо от възлагане на проекта на проектант до изпълнението му от строител, може да бъде месеци.

Има ли различни типове конструкция, между които да изберем при строеж на еднофамилна къща, или има един характерен тип конструкция ?

Конструкция на сградата се образува от елементите, които са взаимосвързани по между си. Елементите на сградата изпълняват носеща и ограждаща функция. В първия въпрос писах за елементите натоварени с носеща функция. Тези, които са с ограждаща функция, са стени, подове, колони и други. Понякога елементите с ограждаща функция имат и носеща функция, тоест те са комбинирани. Типът на конструкцията на сградата се определя само от елементите с носеща функция! Елементите с носеща функция образуват носещата конструкция на сградата, която наричаме скелет. Конструкцията на една сграда може да бъде определена по начина и на изпълнение или по вида на материалите, вложени в нея.

По начина на изпълнение конструкцията може да бъде – монолитна, сглобяема и комбинирана.

По вида на материалите, от които са изпълнени носещите елементи, конструкцията бива – тухлена, дървена, стоманена, стоманобетонна и комбинирана.

Също така съществува и така наречената конструктивна система, която се определя от формата, размерите, вида и начина на свързване на връзките на носещите елементи в конструкцията. Конструктивните системи са скелетна, безскелетна и комбинирана.

Обикновено малките сгради се изпълняват с безскелетна или смесена конструктивна система. Отговорът на този въпрос не е сложен и аз съветвам човек да се вслуша в съвета на проектанта.

Има ли различен клас материали – армировка, бетон, носещи конструкции, между които да се колебаем, и как да изберем качествени и надеждни материали?

Материалите, необходими за строежа, се посочват конкретно и точно в изготвените проекти. Така например подложеният бетон е най-често с клас В7,5 или В10. Бетонът за фундаменти, шайби и плочи е с клас на якост от В15 до В25. За по-високи сгради или подпорни стени класът бетон може да бъде В30, В35. Зависи къде в сградата ще трябва да работи бетонът. Ако е в основите и шайбите, то якостта трябва да бъде висока, ако е за покривна плоча, якостта е по-ниска. Якостта на бетона се изчислява на натиск в Мра (Мега Паскал). Това е работа на строителния инженер. Направата на бетон е свързана с избора на количеството и марката цимент и зърнометрията на пясъка. Естествено, водата трябва да бъде чиста, без киселини, мазнини и други замърсявания. Солите във водата не трябва да надвишават 5g/dm3. Твърдостта и (pH) също трябва да се регулира.

В зависимост от изискванията на строежа в бетоните могат да се сложат и добавки, които се делят на минерални и химични. От своя страна химичните се делят на течни и твърди и т.н.

Стоманата, необходима за влагане в бетонната смес, също се определя от строителния инженер. Тя се разделя на 4 класа – АI, AII, AIII и AIV. Стоманата за влагане в бетона се доставя на обекта във вид на кангали или във вид на пръти. Във вид на кангали са стоманите от първите два класа до Ф12мм. и стоманата от клас АIII до Ф10мм.

Останалите размери са на пръти. Стоманата, която трябва да се вложи в бетона, е най-често от клас АIII и се произвежда с периодичен профил тип „винт” или „елха”. Стомана от клас АII се произвежда със същия профил.

Спецификациите за материалите са различни за всеки обект и не може просто да се каже – „Ходи и си купи в магазина „бетонно” или „къдраво” желязо!”, защото това е несериозно!

Заявка за материалите се прави в арматурните дворове и бетонните възли, като се изисква задължително и техническа карта, и декларация за съответствие от фирмата производител. От 2004 г. са приети Директивите на ЕС, които ние трябва стриктно да спазваме. Съществува Наредба за съществени изисквания към строителните продукти, с която трябва да се съобразяват на само строителите, но и производителите на материали. Също така Законът за устройство на територията има специални наредби за материалите. Изборът на материали трябва да е съобразен с Наредбата за опазване на околната среда и Наредбата за безопасност и здраве при СМР и т.н.

Има ли задължителен инвеститорски контрол (по закон) при строеж на еднофамилна къща, където инвеститорът е частно лице? Какво трябва да знае инвеститорът, ако иска сам да контролира качеството на строежа и това възможно ли е?

Строежът на еднофамилна къща попада в строежите от 5-а категория. Тук законът не налага задължението да се кани строителен надзор, но при желание собственикът може да си наеме. Аз горещо съветвам всеки собственик на бъдещ дом да покани консултант – строителен надзор, който да следи отблизо изпълнението на всеки вид СМР на обекта му!

Хора, които не разбират от строителство, просто не могат и няма как да следят строителния процес, още повече да го контролират!

Съдържание

Свържете се с нас
Информация за обратна връзка
Изберете услуга *


Често Задавани Въпроси

Правим всичко възможно, за да върнем отговор на вашите въпроси до няколко работни дни.

Извършваме Груб строеж, Сухо строителство, Вътрешни ремонти, Топлоизолация, Хидроизолация, услуги в областта Кърти, Чисти, Извозва и предлагаме изграждане на Сглобяеми къщи. Повече информация за нашите услуги може да намерите в отделните им страници.

Може да се свържете с нас като попълните формата за контакт, като ни изпратите имейл на [email protected] или ни се обадите на +359 898 946 387 (всеки делничен ден от 8.00 до 17.00). Повече информация може да намерите в страницата контакти, тук.

Моля, свържете се с нас на посочения имейл или телефон, за да ви дадем актуални цени за търсените от вас строителни услуги.